Kysnutý špaldový koláč ako od babičky

13.05.2020

Kysnutý špaldový koláč ako od babičky >>

Zbožňujem kysnuté koláče od mojej babiny. Poprosila som ju, nech mi prezradí svoje finty pri príprave kysnutého cesta, a tak sa mi konečne podarilo upiecť koláč ako od babičky .

Ingrediencie

Kvások300ml vlažné mlieko 3PL trstinový kryštálový cukor 15g sušené droždieCesto500g polohrubá špaldová múka 45g trstinový cukor 30g rozpusteného masla (alebo olej) 1 vajíčkoštipka solicejlónska škorica na posypanie koláčaovocie na posypanie koláča podľa chuti (ja som mala ešte z minulého leta mrazené marhule a maliny).Mrveničkašpaldová krupicatrstinový práškový cukormaslo

Galériu otvoríte kliknutím na obrázok, môžete si tak fotky prezrieť bližšie.

Postup

1. Suroviny na kvások spolu premiešame a necháme niekoľko minúť pri izbovej teplote

2. Zatiaľ si preosejem múku, pridáme ostatné suroviny na cesto (okrem ovocia, to pôjde na cesto ), pridáme nakysnutý kvások a poriadne miesime, dáme si na tom záležať...je to jedna z fínt (finta č.1), ktoré zaručia nadýchaný koláč

FINTA Č.1:
>> Poriadne miesime, dáme si na tom záležať. Miesime, kým cesto nie je vláčne, nesmie byť hutné, ťažké. Ak by sa vám zdalo moc hutné, prilejte trochu mlieka.

3. Cesto prikryte a nechajte kysnúť pri izbovej teplote približne hodinu-dve.

4. Keď je cesto dostatočne vykysnuté, riadime sa podľa finty č. 3.

FINTA Č. 2 & 3:
>> Moja babka zisťuje, či je cesto už dosť nakysnuté, tzv. "prstovým testom" (finta č.2) . Pichne do cesta prstom, a ak sa jamka po prste opäť zavrie, tak ešte cesto potrebuje čas na kysnutie.Ak jamka zostane, cesto je už dostatočne vykysnuté. Vtedy cesto preklopíme na pomúčenú dosku, pomiesime ho a opäť ho necháme oddýchnuť 20 minút prikryté utierkou (finta č.3)

5. Oddýchnuté cesto mierne rozvaľkáme, premiestnime na plech (predtým treba plech potrieť olejom) a prstami ho roztlačíme na celý plech.

6. Na cesto poukladáme ovocie, posypeme škoricou a nakoniec posypeme mrveničkou.

7. Opäť ho necháme 15-20 min oddýchnuť.

8. Medzitým dáme vyhriať rúru na 200 °C. Potom vložíme plech, následne znížime teplotu na 190 °C a pečieme 40-45 minúť. 9. Po upečení necháme náš kysnutý špaldový koláč vychladnúť pod utierkou...tento krok som nezvládla a načala som ho ešte horúci...mňaaaam! Okrem mlieka, masla a vajec nájdete všetky suroviny v Trnke.