Chlieb mnohých chutí

08.11.2021


Našou víziou a cieľom Trnky je nielen prispieť k redukovaniu množstva odpadu, ktorý sa tvorí v domácnostiach ale aj prispieť návrat tradícii do každej domácnosti a to ním je kvások.

Som certifikovaný pekár a kvások mám doma už 7 rokov tak kváskovaniu sa už venujem dlhší čas. Kedysi dostávali nevesty od svojej matky do vienka kvások aby mohli zasýtiť svojho manžela a svoju početnú rodinu. Tak dnes už sa tiež skoro v každej domácnosti ocitol kvások. Pár workshopov som v minulosti robila v centre voľného času Dubinka. A do budúcna, by sme chceli aby sa každoročne konala súťaž kváskových dobrôt, aby sme sa mohli stretnúť a navzájom si vymeniť svoje skúsenosti a zažili spoločnú atmosféru a navrátili sa do tradícii. "Chlieb je odmena preto sa modlíš a ja tiež: chlieb náš každodenný daj nám dnes." (M.Rúfus)

Keďže sme sa pre epidemiologickú situáciu opäť tento rok nemohli stretnúť tak som pre vás pripravila recept na kváskový chlebík ktorý si môžete odskúšať je aj pre začiatočníkov s cestom sa perfektne pracuje veď vyskúšajte. Ak vo Vašej domácnosti kvások chýba zastavte sa v Trnka obchode a dohodneme sa. Ja sa s tým mojím kváskom veľmi rada podelím. Kvások je ako hrnček var nikdy sa neminie keď sa oň s láskou staráme.

Ingrediencie:

Rozkvas:

75g ražná chlebová múka

75g studenej vody

1PL kvasu

Necháme 9-12h vždy sa riadime tým aký aktívny kvas doma máme a akú teplotu máme v domácnosti.

Cesto:

Rozkvas

300g studenej vody

500g pšeničnej chlebovej múky T650 ja som použila múku od @penam Slovakia

25g olivového oleja

20g himalájskej soli

Zmiešame všetko okrem himalájskej soli tu prebehne autolýza stačí 30min. Potom pridáme soľ a cesto dobre vymiesime. Necháme zdvojnásobiť objem tu neplatí čas. Čas je vždy orientačný. U mňa cesto kvasilo skoro 2h potom cesto vyklopíme na dosku a stočíme do tvaru akú máme ošatku. Opäť počkáme pokým cesto vykvasí do plnosti ošatky u mňa to bolo 2h. Pečieme so záparou pri 250°C 10min. Rúru stíšime na 200°C vyberieme záparu a pečieme ešte 20min. Alebo ak pečiete v liatinovom hrnci či v jánskej mise nechajte rozohriať na 250C a vložíte chlebík a pečiete 10min pri 250C a 20min pri 200C. Upečený chlebík zo spodu keď zaklopeme znie duto. Vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.

Tip: do cesta môžete pridať semienka, kašu alebo zeleninu z nedeľného vývaru. Ja rada pridávam 1ČL pizza korenia, 10 olív a 3PL nadrobno nakrájaného parmezánu je to delikatesa chlieb :-)

Do kváskovania do pečenie priatelia. Keďže Trnku predávame môžete ma sledovať na instagrame poctivé_pecenie, plánujeme do budúcna kváskovu akciu.

Verím, že sa k nám do Trnka obchodu oplatí prísť a preskúmať, čo máme v ponuke. Nákupom u nás podporíte slovenskú výrobu, podporíte naše fungovanie, ale aj pomôžete chrániť životné prostredie. 

Ak budete potrebovať radu som tu pre vás :-)

Gerda

Ak potrebujete k pečeniu niečo nájdete aj u nás na eshope:

https://www.trnkaobchod.sk/eshop/?collection=kvaskovanie

Viac info na: https://www.trnkaobchod.sk/ , https://www.facebook.com/Trnka-bezobalov%C3%BD-obchod-108472800563583/ , https://www.instagram.com/trnkaobchod/

(Článok v minulom roku vyšiel v Novodubnických zvestiach)