Chlebík lenivej kváskarky

Rada by som upiekla domáci chlieb, ale nemám na to veľa času. Poznáte to? A práve vďaka takýmto momentom vznikol chlebík lenivej kváskarky, a s jeho receptom sa s vami dnes rada podelím.
Keď som začínala s pečením chlebíka z kvásku (čo už je niekoľko rokov dozadu), prišlo mi to niekedy celé akési zdĺhavé a náročné... Príprava rozkvasu, miesenie cesta, prekladanie..., veď to poznáte. Niekedy som nemala toľko času na prípravu a tak som sa dostala k receptu, ktorý som si upravila podľa svojich potrieb a šetrí mi čas spojený s prípravou chlebíka, keď to potrebujem. V tomto recepte nemusíte robiť rozkvas a prekladať cesto.
Na prípravu chlebíka budete potrebovať:
150g ražnej múky
250g pšeničnej chlebovej múky (T 650)
100g špaldovej celozrnnej polohrubej múky
½ ČL chlebové korenie na dokonalý chlieb (špecialita, ktorú nájdete len v Trnke)
2 ČL himalájska soľ ružová, jemná
1 ČL rasca celá (nemusí byť, ale nájdu sa niektorí papkáči, ktorí majú radi celú rascu v chlebíku)
350 ml vody
1 ČL sladenky (mikroorganizmy z kvásku budú lepšie makať)
2 PL ražného kvásku
Postup:
Recept je veľmi jednoduchý.
1. Všetky ingrediencie dáte do jednej misy a premiešate. Cesto netreba dlho miesiť, dôležité je, aby nezostali suché zložky nepremiešané s mokrými.
2. Cesto v mise prekryjeme pokrievkou alebo potravinovou fóliou a necháme 9-12 hodín pri izbovej teplote.
3. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú podložku, necháme 5-10 minút oddýchnuť a poprekladáme (tzn. cesto prekladáme zo severu na juh, z východu na západ, zo západu na východ a z juhu na sever).
4. Cesto ešte pomiesime v rukách a vytvarujeme do požadovaného tvaru podľa tvaru ošatky.
5. Takto vytvarované cesto vkladáme, spojom na vrch, do ošatky, ktorú je potrebné vysypať kukuričným alebo zemiakovým škrobom (prípadne tapiokovým škrobom).
6. Cesto v ošatke prekryjeme, aby neobschlo a necháme kvasiť 2-3 hodiny. Cesto môžete nechať kvasiť aj v chladničke (keďže teraz sú vyššie teploty a kvások najradšej pracuje pri teplotách do 22°C), musíte však počítať s tým, že doba kvasenia sa tak predĺži (....ale to je už téma na ďalší článoček).
7. Dobre vykvasené cesto z ošatky preklopíme na papier na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry na 250°C (v rúre sme nechali vyhriať aj plech na pečenie spolu s plechom na zaparenie). Pečieme pri 250°C so záparou 10min a potom záparu vyberieme, rúru stiahneme na 200°C a pečieme 20min....ja mám slabú rúru, tak ja dopekám chlebík aj 30 minút.
Všetky ingrediencie na tento chlebík nájdete v Trnke. Ak by niekto potreboval aj ražný kvások, tak sa rada podelím so svojím... stačí nám napísať na Facebooku.
Dáška