Upečený kysnutý špaldový koláč
Recepty

Kysnutý špaldový koláč ako od babičky

Kysnutý špaldový koláč ako od babičky >>

Zbožňujem kysnuté koláče od mojej babiny. Poprosila som ju, nech mi prezradí svoje finty pri príprave kysnutého cesta, a tak sa mi konečne podarilo upiecť koláč ako od babičky 😏 . 

Ingrediencie

Kvások
300ml vlažné mlieko
    3PL trstinový kryštálový cukor
    15g sušené droždie
Cesto
500g polohrubá špaldová múka
  45g trstinový cukor
  30g rozpusteného masla (alebo olej)
       1 vajíčko
štipka soli
cejlónska škorica na posypanie koláča
ovocie na posypanie koláča podľa chuti (ja som mala ešte z minulého leta mrazené marhule a maliny).
Mrvenička
špaldová krupica
trstinový práškový cukor
maslo

Galériu otvoríte kliknutím na obrázok, môžete si tak fotky prezrieť bližšie.

Postup

1. Suroviny na kvások spolu premiešame a necháme niekoľko minúť pri izbovej teplote.
 
2. Zatiaľ si preosejem múku, pridáme ostatné suroviny na cesto (okrem ovocia, to pôjde na cesto 😊), pridáme nakysnutý kvások a poriadne miesime, dáme si na tom záležať…je to jedna z fínt (finta č.1), ktoré zaručia nadýchaný koláč 😎
FINTA Č.1:
>> Poriadne miesime, dáme si na tom záležať. Miesime, kým cesto nie je vláčne, nesmie byť hutné, ťažké. Ak by sa vám zdalo moc hutné, prilejte trochu mlieka.
3. Cesto prikryte a nechajte kysnúť pri izbovej teplote približne hodinu-dve.
 
4. Keď je cesto dostatočne vykysnuté, riadime sa podľa finty č. 3.
FINTA Č. 2 & 3:
>> Moja babka zisťuje, či je cesto už dosť nakysnuté, tzv. „prstovým testom“ (finta č.2) 😎. Pichne do cesta prstom, a ak sa jamka po prste opäť zavrie, tak ešte cesto potrebuje čas na kysnutie.
 
Ak jamka zostane, cesto je už dostatočne vykysnuté. Vtedy cesto preklopíme na pomúčenú dosku, pomiesime ho a opäť ho necháme oddýchnuť 20 minút prikryté utierkou (finta č.3)
5. Oddýchnuté cesto mierne rozvaľkáme, premiestnime na plech (predtým treba plech potrieť olejom) a prstami ho roztlačíme na celý plech.
 
6. Na cesto poukladáme ovocie, posypeme škoricou a nakoniec posypeme mrveničkou.
 
7. Opäť ho necháme 15-20 min oddýchnuť.
8. Medzitým dáme vyhriať rúru na 200 °C. Potom vložíme plech, následne znížime teplotu na 190 °C a pečieme 40-45 minúť.
 
9. Po upečení necháme náš kysnutý špaldový koláč vychladnúť pod utierkou…tento krok som nezvládla a načala som ho ešte horúci…mňaaaam!
 
Okrem mlieka, masla a vajec nájdete všetky suroviny v Trnke.

„Obchod v Novej Dubnici s cieľom umožniť zákazníkom nakupovať kvalitné produkty od lokálnych výrobcov tak, aby tým zároveň predchádzali tvorbe odpadu.“ Viac informácií o nás nájdete tu>>